Nädal 1 - Noppeid IT ajaloost

Üks, mis tekitas tõelise revolutsiooni IT-maastikul

The Mother of All Demos - tänapäeva esitluste maastikul oleks see kahtlemata üks igavamaid esitlusi. Aga 1968dal aastal oli Douglas Engelbart'i konseptsioon kaasagsest arvutist omast ajast oluliselt ees. Engelbart oli mõned aastad varem patenteerinud arvutihiire, või õigemini selle eelkäija - Engelbarti esimesel hiirel oli kaks rullikut kursori X- ja Y-telje suunaliseks liigutamiseks.[1] Demo näitas esimest korda lisaks hiirele ka aknaid ja nende vaheliste liikumist, hüperteksti, graafikat ja isegi videokoosolekut. See kõik oli tollasest käsurea-põhisest arvutikasutusest nii erinev, et paljud saalid viibinud polnud kindlad kas Engelbart ise ka aru sai, mida ta arvutis teeb. [2] Samas on tema tutvustatud konseptsioon arvutist kasutusel tänapäevani, olles olnud aluseks nii Apple'i kui Microsofti praeguseni kasutusel olevatele arvutitele. [3]


[1] https://history-computer.com/computer-mouse-complete-history/

[2] https://www.theregister.com/2008/12/11/engelbart_celebration/

[3] https://www.newyorker.com/magazine/2011/05/16/creation-myth


Üks, mis oli niivõrd enda ajast ees, et põrus põhjalikult läbi

1993 aastal tuli Apple välja oma esimese pihuarvutiga (Personal Digital Assistant ehk PDA) Apple Newton. Tolle aja keksmine mobilltelefon Nokia Cityman oli keskmise telliskivi mõõtu ja sellel sai lisaks helistamisele muuta ka näiteks nuputoone. [1] Seega oli idee Apple Newtoni taga suurejooneline -  sellega sai kirjutada märkmeid, hallata kalendreid ja kontakte. [2] Kuid nende suurim tõmbenumber - käekirja tuvastus - ei töötanud siiski nii hästi, kui oli loodetud, tõlkides teksti tihti oma suve järgi suvaliseks tähtede kombinatsioonideks. Samuti sai tootele saatuslikuks kõrge hind. Vähem kui 15 aastat hiljem välja tulnud iPhone näitab siiski, et kõik, mida loodeti Newtoniga teha, on saavutatav. Kuid Newton oli lihtsalt omast ajast ees. 

[1] https://www.nokiamuseum.net/nokia-mobira-cityman-150---1993

[2] https://mwmblog.com/2020/01/28/the-apple-newton-the-failure-that-led-to-the-iphone/


Üks, mis oli piisavalt totter, et küsida "Mis selle looja peas küll toimus?"

Ajaloos on "hulle leiutajad" palju ja üks omapärane näide sellest on HAPIfork [1]. HAPIfork oli nutitelefoniga ühenduv kahvel, mille üllas eesmärk oli suunata inimesi aeglasemalt ja tervislikumalt sööma. HAPIforki rakendus kogus ja analüüsis infot inimese toitumisharjumuste kohta, aidates neil saada parem ülevaade oma söögist. [2] Kuigi HAPIforki idee oli huvitav, ei jõudnud see kunagi massidesse ja praeguseks seda enam toodeta. 

[1] https://www.kickstarter.com/projects/1273668931/hapifork-the-smart-fork-that-tracks-your-eating-ha-0

[2] https://www.theverge.com/2014/1/15/5309032/hapifork-review



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 4 - Info- ja võrguühiskond

Nädal 11 - Arendus- ja ärimudelid