Nädal 2 - Interneti kujunemislugu

Üks tehnoloogia, millest arenes välja tänapäevane lahendus: Teatetahvlisüsteem (Bulletin Board System, BBS) ehk sotsiaalmeedia vanaisa

BBS on oma olemuselt teadete, sõnumite ja failide vahetamise keskkond, mis sai populaarseks 1980-datel. [1] Internetiühenduse loomiseks kasutati tavaliselt Dial-Up ühendust, mis ei olnud ei tohutu kiire ega ka üleliia töökindel, kuid sellegipoolest piisav, et aidata inimestel omavahel suhelda. BBSe oli mitmeid, kuidenamikel neist puudus graafiline kasutajaliides, st kogu sisu vahetamine toimus käsurealt. Kuigi toona oli see pigem arvutihuviliste omavahelise infovahetuse ja suhtluse koht, siis tänaseks on sotsiaalmeedia muutnud paljuski inimeste arusaama omavahelisest suhtlusest. [2] Omamoodi võib BBSi pidada ka selle blogi vanaisaks, sest idee nende taga on sarnane. Sama võib öelda ka Covid-pandeemia ajal ülipopulaarseks saanud Zoomi kohta - on ju nii Zoom kui BBS omamoodi virtuaalse kokkusaamise ja info jagamise koht. Rääkimata kogu ülejäänud sotsiaalmeediast. Raske uskuda, et idee kogu suure osa tänase interneti sisu jaoks tuli, pisut küll liialdades aga siiski, üksteisele külmkapi peale sõnumite jätmisest. 


[1] https://www.techtarget.com/whatis/definition/bulletin-board-system-BBS

[2] https://spectrum.ieee.org/social-medias-dialup-ancestor-the-bulletin-board-system


Teine, mis on tänaseks juba täiesti kadunud: Gopher

See vahva nimega protokoll oli tõenäoliselt üks levinumaid viise interneti sisu leidmiseks enne World Wide Webi tulekut. Süsteem loodi 1991. aastal Minnesota Ülikooli teadlaste poolt ning see võimaldas kasutada hierarhilist struktuuri, mis koosnes dokumentidest ja failidest, mis omakorda olid jagatud kategooriatesse. Gopheri nimi tuli kombinatsioonist "Go-fer", mis ülekantud tähenduses on töötaja või vabatahtlik, kes midagi käsu peale ära toob - oluliselt leidlikum nimetus kui HTTP. [1] Tõlkes on gohper ka ümiseja - väike näriline, kes sobib antud tähendusega päris hästi kokku. 

Kuigi algselt oli see loodud ülikooli siseveebis info jagamiseks, muutsid Gopheri lihtsus ja hõlpsasti kasutatav liides selle kiiresti populaarseks ka väljaspool. Ent peagi tuli turule ka World Wide Web koos HTTP protokolliga, mille kasutajaliides ja hyperteksi tugi said Gopherile saatuslikuks. [2] Seega on jäänud omal ajal populaarsest protokollist tänaseks järele vaid info veebilehtedel, kuhu saab paradoksaalsel kombel navigeerida kasutades Gopheri väljasuretanud konkurenti. 

[1] https://hackaday.com/2021/09/28/gopher-the-competing-standard-to-www-in-the-90s-is-still-worth-checking-out/

[2] https://ils.unc.edu/callee/gopherpaper.htm

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1 - Noppeid IT ajaloost

Nädal 4 - Info- ja võrguühiskond

Nädal 11 - Arendus- ja ärimudelid