Nädal 8 - IT proff...?

Klassikalise kõrgkoolidiplomi, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplomi ja erialase kutsetunnistuse rollide tööturul

Valikuid kuidas tänapäeval tööturul läbi lüüa on mitmeid. Ja kuigi haridus on selle juures oluline, on vabalt võimalik kaugele jõuda ka ise õppides, tingimata ülikooli diplomit omamata. Siiski on diplomil ka tänapäeval oluline roll IT-alastele töökohtadele kandideerides.

1. Lihstalt paber - nii lihtlabaselt kui see ka ei kõla, on paljude kohtade eelduseks kõrghariduse olemasolu. Seda pole tingimata vaja arendajana töötades, kuid liikudes sealt edasi tiimijuhi või kõrgemete positisioonidele, on "paber" tihti ka üks eeldustest. 

2. Mitte ainult "lihstalt paber" - Ülikooli diplom näitab lisaks lihtsalt ilusale paberile ka selgelt ära, et selle omandanud inimene on suuteline panustama pika aja jooksul - pidama silmas suuremat pilti. Kui sa oled mitu aastat sama eesmärgi nimel vaeva näinud, on see näitaja omaette. Ja isegi kui proovida teha nii vähe kui võimalik, siis mingi tarkus jääb ka vastu tahtmist külge. Kui ei tee, ei jää midagi. Seega on diplom oluliselt rohkem kui lihtsalt paber. 

Kuid siiski on ka alternatiive, näiteks rakendus- või kutsekõrgkooli diplom. Ei saa kuidagi öelda, et üks oleks teisest üle või vastupidi. Kui on soov tegeleda (arvuti)teadusega, on akadeemiline diplom ilmselt õigem suund. Kui on soov õppida pärast keskooli lõppu ennast huvitavat eriala, on rakenduslik haridus ilmselt palju kasulikum. 

On variant jätta ka koolipingi nühkimine teistele ja õppida ise asjad selgeks. See näitab samamoodi inimese pühendumist konkreetse oskuse õppimisele. Kui raamatupidaja tunneb, et teda huvitab analüütika palju rohkem, siis ei pea selle pärast tingimata mitu aastat töö kõrvalt koolis käima. Piisab ka analüütiku tööks vajalike tööriistade ja oskuste õppimisest. Võimalusi on mitmeid ning nende kursuste läbimine annab tihti palju praktilisemad oskused kui kooliharidus. Konkreetseid oskusi hinnatakse tööturul väga kõrgelt - oluline on jõuda nii kaugele, et saaksid tulevasele tööandjale oma oskusi demonstreerida. 

Seega on igal teel omad plussid ja miinused. Kolm eurot võib paberi peal olla pisut väärtuslikum kui kolm dollarit, aga USAs on kolme dollariga palju rohkem peale hakata ja kui kolme euroga. Igal kraadil on oma väljund ja see sõltubki konkreetse inimese eesmärgist. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1 - Noppeid IT ajaloost

Nädal 4 - Info- ja võrguühiskond

Nädal 11 - Arendus- ja ärimudelid