Nädal 10: Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuurini


Eben Moglen kirjutas oma artikli "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright [1]" pea veerand sajandit tagasi - tükk maad enne Google'i, Wikipedia ja Githubi loomist. Teabe (ka tarkvara) jagamine sel ajal oli hoopis midagi muud kui see tänapäeval on. Omet pakuvad ka täna samad teemad elevat jutuainet ning mitmed Mogleni nägemused on suhteliselt täppi läinud. 

Androidi turuosa maailmas on ~70% [2] - see on ehe näide sellest kuidas vaba tarkvara saab maailmas levida. Avatud lähtekood on muutnud selle paljudele kättesaadavaks ning koostööpõhine arendus hoiab tarkvara kvaliteedi nii kõrgel, et see on saavutanud valdava enamuse mobiilsete seadmete valdkonnas. 

Samuti vädab Moglen, et vabavara arendamisel ei motiveeri inimesi üksnes kasu - neid motiveerib ka lihtsalt tarkvara loomise protsess ja läbi selle reputatsiooni tõus valdkonnas. Ka see vastab osaliselt tõele -on ju ka Githubis väga palju vabalt kättesaadavat koodi. 

Sams tõi Moglen välja, et autoriõigused ei ole ilmselt tulevikus nii aktuaalsed. See kindlasti tõele ei vasta. Suurenenud on nii autoriõiguste taotlemine, kontroll nende täitmise üle kui ka rikkujate püüdmine.  Autorid tahavad oma töö eest väärilist tasu saada ning econodwarf ei ole seega kindlasti väljasurnud tõug. Samas on tarbimisharjumused oluliselt muutnud ning kui sa ei ole tuntud platvormidel kättesaadav, ei jõua sa ka laiema audientsini. 

[1] https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

[2] https://backlinko.com/iphone-vs-android-statistics

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nädal 1 - Noppeid IT ajaloost

Nädal 4 - Info- ja võrguühiskond

Nädal 11 - Arendus- ja ärimudelid